Sena Ablak - İslami İlimler Fakültesi - Fransa

İslami İlimleri Fakültesi öğrencimiz Sena Ablak Fransa'daki Erasmus staj deneyimini paylaşıyor. 

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nde 3. sınıfı tamamladıktan sonra benim için heyecan verici bir fikir olan Erasmus+ programına katılma kararı verdim. Ve iyi ki de bu kararı vermişim diyorum. Tamamlamış olduğum staj deneyimi benim için çok farklı ve güzel bir tecrübe oldu. Üniversite hayatım boyunca alanıma dair yapabileceğim en ayırt edici ve faydalı deneyim diyebilirim. Ve biraz gayret gösterebilecek herkese de kesinlikle tavsiye ederim.

Gayret derken burada birkaç noktayı belirtmek isterim; bilindiği gibi başvuru aşamasında yapılması gereken belli başlı işler var, bence bu aşamada hepsini ihtiyatlı bir şekilde önceden hazırlamak çok avantajlı. Ve en önemlisi okulun Erasmus Ofisi ile sürekli irtibatta olmak ve atılan adımlarda onlara danışmak, onların kontrolüne başvurmak. Çünkü evrak hazırlamada, kurum ile irtibatta ve daha çok birçok işte beklemediğimiz durumlar olabiliyor ve bazı ayrıntıları gözden kaçırabiliyoruz. Gidilecek kurum ile ilgili de önceden detaylı bilgi almak bence çok önemli. Ben öncesinde kurumun yaz programı belli olmadığı için biraz hazırlıksız gitmiş oldum. Belli bir program hazırlama ve alışma süreci geçirdim. En baştan yapacağım stajın detaylı programına sahip olsaydım daha verimli olabileceğimi düşünüyorum. Tabii ki ilk haftayı atlattıktan sonra benim için her şey daha da yerine oturmuştu ve kendi alanım üzerine çok farklı bir deneyim elde etmiş oldum. 

"Yeni bir kültür ile tanışmak çok değerli bir deneyim" 

Alanım üzerine yeni çalışmalar yapmanın yanı sıra Erasmus staj sürem boyunca çok daha farklı kazanımlarım da oldu. Bir kere farklı bir coğrafyada olmak, yeni bir kültür ile tanışmak çok değerli bir deneyim. İnsanın bakış açısını ve düşünce dünyasını değiştiriyor. Avrupa’nın en önemli ülkelerinden biri olan Fransa birçok akımın ve hareketin öncüsü olması sebebiyle de bu deneyimi ve değişimi daha da zenginleştiriyor. Ve yine benim için en değerli şeylerden birisi farklı kültürlerden, fikirlerden insanlarla tanışmak ve onlarla bir şeyler paylaşmak oldu. Fransa’nın mimarisini veya beklenmedik yönlerini oranın insanından öğrenmek, Paris metrosunda Pakistanlı bir kızın onlara özgü, çok farklı evlilik hikayesini dinlemek veya İtalyan bir aileyle İtalya’nın hiç duymadığım sorunlarını konuşmak gibi yeni paylaşımlar edinmiş oldum.

İşin aslı Erasmus programı ile yapmış olduğum bu staj deneyimi bana alanım üzerine, kişisel gelişimim ve fikir dünyam üzerine birçok katkı sağladı. Bunların her biri benim için çabucak geçen bu süre zarfında kazanılmış çok değerli hatıralarla dolu güzellikleri barındırıyor. Bana bu güzel deneyimi yaşama fırsatı sunan ve yardımcı olan herkese, başta okulumuzun Erasmus Ofisi çalışanlarına çok teşekkür ederim.