Muhammed Yumak - Elektrik-Elektronik Mühendisliği - Litvanya

Elektrik-Elektronik Mühendisliği 3. sınıf öğrencimiz Muhammed Yumak Litvanya, Klaipeda State University of Applied Sciences'taki deneyimini paylaşıyor. 

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyken 2019-2020 akademik yılı güz dönemini Litvanya Klaipeda State University of Applied Sciences’ta geçirme fırsatım oldu. Bu maratonun başlangıcından sonuna kadar okulumuzun Erasmus Koordinatörlüğü her öğrenci ile çok ilgilendi. Hocalarımızın bizden istedikleri şeyleri zamanında yapmamız sonucunda hiçbir problemle karşılaşmadık.

2 Eylül 2019 tarihinde Vilnuis’a uçuş yaptık. Gitmemiz gereken şehir Klaipeda’ydı. Şansımıza uçtuğumuz uçak 5 ay boyunca aynı yurtta kalacağımız öğrencilerle doluydu. Birkaç grup halinde Klaipedaki yurdumuza yerleştik. İlerleyen günlerde okulumuzun eğitimi başladı. Litvanya’da aldığımız eğitimle Türkiye’de aldığımız eğitimi karşılaştırmanın doğru olmayacağını oralarda derse girdiğim zaman fark ettim. Çoğu şeyde olduğu gibi eğitimde de bir kültür farklılığı vardı. Litvanya’daki derslerin daha çok uygulama ve proje ödevlerine dayalı olduğunu ve öğrencinin çoğu şeyi teorik değil, pratik ve yaparak öğrenme fırsatı bulduğunu söyleyebilirim.

"İnsanları daha iyi tanıdım" 

Erasmus bana Avrupa’yı gezmek gibi büyük bir imkân sağladı. Gezilerde kendimi keşfettim. İnsanları daha iyi tanımayı ve insanlarla nasıl iletişim kurmam gerektiğini öğrendim. İlk gezdiğimiz ülke Finlandiya oldu. Finlandiya gezisi benim için çok kıymetli bir geziydi. Çünkü bu gezide Erasmus Kurum Koordinatörü Bedia Tekin, Ofis Koordinatörü Vusala Aghayeva ve Erasmus Uzmanı Mutlu Yakın hocalarımızla karşılaştık ve bir gün boyunca Helsinki sokaklarını birlikte gezme fırsatı bulduk. Kendilerinin yaptıkları işi severek ve gönülden yaptıklarını bir kere daha açık bir şekilde gördük.

Erasmus Student Network (ESN) ve Erasmus Ofisi’nin düzenledikleri aktivitelere mümkün olduğunca katıldım. Bu aktivitelerde dış dünyaya açılmayı ve insanlarla konuşmaktan hiçbir zaman çekinmemem gerektiğini öğrendim. Kaldığımız yurtta çok fazla Türk öğrenci olduğu için bu aktiviteler uluslararası öğrencilerle tanışmak için çok güzel ortamlar hazırladı.

"Her zaman daha büyük düşünmem gerektiğini öğrendim" 

Derslerimden imkân buldukça gezmeye önem verdim. Finlandiya gezimden sonra Letonya, Estonya ve Rusya’yı gezdim. Bu gezilerden sonra Polonya, Belçika, Hollanda ve Fransa’yı gördüm. Son olarak İtalya’yı gezme planı yaptım. Bütün ulaşım ve pansiyonların ödemelerini yapmama rağmen geziye yakın bir tarihte yaşadığım rahatsızlık sebebiyle İtalya gezimi iptal etmek zorunda kaldım. Yıllar önce, saydığım “bu ülkelere gideceksin, oralarda vakit geçirip oraların yemeklerini yiyeceksin deselerdi” sanırım “fazla büyük düşünüyorsunuz” derdim. Ama Erasmus sürecinde yaşadığım olaylar bana her zaman daha büyük düşünmem gerektiğini ve bazı şeylerin olma ihtimalinin düşük olduğunu düşünsem de her zaman o düşük ihtimalleri denemem gerektiğini öğretti.

İnsanların dış dünyaya açılmasının önemli olduğunu düşünüyorum ve Erasmus bunun için çok büyük bir adım. İnsanlar gençlik zamanlarında maddi açıdan imkânları olmadığı için yaşlanıp para kazandıktan sonra ise zamanları olmadığı için dışarıya açılamaz. Bu durumda Erasmus, gençlere vakitleri varken dış dünyaya açılma ve fikir dünyalarını genişletme konusunda fazlasıyla yardımda bulunuyor. Bu sebeple, imkânı olan herkesin bu süreci denemesini tavsiye ederim.