İrem Karakoç - Psikoloji - Yunanistan

Psikoloji bölümü öğrencimiz İrem Karakoç, Panteion Üniversitesi’ndeki Erasmus deneyimini paylaşıyor. 

Hollanda’daki Erasmus Staj Hareketliliği’nin ardından Yunanistan’da katıldığım Erasmus Öğrenim Hareketliliği benim için ikinci bir yurtdışı deneyimi oldu. Yine pek çok şey öğrendiğim, bakış açımı genişlettiğim ve geriye dönüp baktığımda “iyi ki katılmışım” diyebileceğim bir tecrübe edindim.

Komşu ülkemiz olan Yunanistan pek çok açıdan Türkiye ile benzerlikler içeriyordu. Yemek kültürü, insanlar, sokaklar ve daha birçok şey hemen hemen bizim ülkemizde olduğu gibiydi. Yunanlılar genel olarak sıcakkanlı ve kibarlardı. Bu durum benim için adaptasyon kolaylığı sağladı. İlk günden itibaren Atina’da yaşama alışmakta hiç zorlanmadım.

Atina’da benimle aynı üniversiteden programa katılan iki kız arkadaş ile birlikte ev tuttuk. Ev sahibimiz oldukça yardımseverdi. İhtiyacımız olan her konuda bize yardımcı oldu. İlk kez öğrenci evi deneyimimi de bu sayede gerçekleştirmiş oldum.

"Ülkeme güzel anılarla döndüm" 

Öğrenim gördüğüm kurum Panteion Üniversitesi’ydi. Sık sık gerçekleşen grevler yüzünden Atina’da üniversiteler çoğunlukla kapalı oluyordu. Bu durum aslında yeterince iyi bir eğitim alamamamıza sebep oldu. Bunun yanında Erasmus Ofisi çalışanları oldukça ilgiliydi. Her konuda geri dönüş yapıp bilgilendirilmemizi sağlıyorlardı. Ayrıca üniversitede üç öğün ücretsiz yemek veriliyordu. Ek olarak farklı ülkelerden gelen psikoloji öğrencileriyle tanışmak keyif vericiydi. Ayrıca Yunan öğrenci profilini de yakından görmüş oldum.

Hocaların bize yaklaşımları da oldukça samimiydi. Her ders için bir makale yazdım ve dersin hocasının gerekli görmesi durumunda sözlü ya da yazılı sınavlara girdim. Makale yazma süreci yorucu olsa da fırsat buldukça gezmeye çalıştım. Hollanda, Almanya, Avusturya ve İsviçre gibi farklı ülkelere gitme imkânı buldum. Gezdikçe ve yeni yerler gördükçe ufkumun genişlediğinin farkına vardım.

Genel olarak özetlemek gerekirse, adaptasyonda sorun yaşamadığım ve kolayca uyum sağladığım bir ülke olan Yunanistan’da yaklaşık olarak 4 ay geçirdim. Zaman zaman zorluklarla karşılaşsam da bunlara çözüm stratejileri geliştirmeyi öğrendim. Yeni ülkeleri, insanları ve kültürleri tanıma fırsatı buldum. Ve son olarak, Erasmus Programı sayesinde her zaman hatırımda kalacak güzel anılarla birlikte ülkeme geri döndüm.