Üniversitemize IAESTE Üyeliği

Üniversitemiz, Uluslararası Teknik Stajyer Öğrenci Değişimi Birliği’ne (IAESTE) üye oldu.

Mühendislik ve Mimarlık bölümlerindeki öğrencilerimize uluslararası staj imkânı sağlamak adına başvuru sürecini tamamlayan Üniversitemizin üyeliği 2020 Aralık itibariyle kabul edilmiştir. Üniversitemiz özelinde ilk başvurular 2021-2022 akademik yılı güz yarıyılında alınacak ve kazanan öğrencilerimiz 2022 yılının yaz döneminde stajlarını gerçekleştirecektir. 

Staj için öğrenci değişimi amacıyla kurulmuş uluslararası bir örgüt olan IAESTE’nin dünya çapında 85 üyesi vardır ve her yıl yeni üyeler kabul edilmektedir. IAESTE Türkiye ise, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı genel merkez liderliğinde, üniversite temsilciliklerinden oluşan bir yapıdır. Öncelikli olarak mühendislik ve mimarlık gibi teknik alanlarda staj değişimini hedefleyen IAESTE Türkiye, farklı ülkelerin öğrencileri arasında sosyal ve kültürel paylaşım ve yakınlaşma sağlamaktadır.

IAESTE, 1948'de İmparatorluk Koleji, Londra'nın girişimleri ile kurulmuştur. Günümüzde her yıl yaklaşık 6 bin öğrenci değişimden faydalanmaktadır. Ülkemiz ise İstanbul Teknik Üniversitesi'nin girişimleri ile 1953 yılında kuruluşa katılmış ve 1955 yılında tam üye olmuştur. Uluslararası Teknik Stajyer Öğrenci Değişimi Birliği adı altında ülkemizde çalışmalarını sürdüren IAESTE Türkiye; akademik kurumlar, endüstri kuruluşları ve öğrenci çevrelerinin temsil edildiği bir ulusal komite desteğiyle çalışmaktadır. Kuruluşundan bugüne kadar 10 bine yakın Türk öğrenciye yurt dışında ve yine 10 bine yakın uluslararası öğrenciye de ülkemizde staj imkânı sağlamıştır.