Mark Pellowe - Mühendislik Fakültesi - Uluslararası Değişim Programı

You can read the interview in English, here

Mark Pellowe ile üniversitemizde geçirdiği Uluslararası Değişim Programı tecrübesine dair keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Eğitim için Türkiye’yi ve üniversitemizi tercih etme sebepleriniz nelerdir?

Matematik bölümü öğretim görevlimizden İstanbul'da stajın mümkün olduğunu öğrendim. Türkiye'yi seçtim çünkü burada yapacağım iş dersimle en uygun olanıydı ve kariyerimde de bana faydası olacağını düşünüyorum.

Tercihinizden memnun musunuz?

Buradaki fakülteler bence harika. Haftalarca 3D yazıcılarla çalıştım ve onları hala çok ilginç buluyorum. Burada umut verici birçok iş var. Ayrıca çalışanlar gerçekten yardımsever ve güler yüzlü. Yani seçimimden çok memnunum.

Hangi üniversitede ve hangi bölümde öğrenim görüyorsunuz?

İngiltere’de Salford Üniversitesi, Havacılık Mühendisliği bölümü.

Kendi üniversitenizle Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi arasında ne gibi farklılıklar var? Eğitim, kampüs yaşamı, arkadaş ilişkileri gibi konularda… 

FSM Vakıf Üniversitesi'nde daha küçük bir kampüs ve daha yeni binalar var. Çoğu insan dost canlısı ve Türkçem kötü de olsa bana yardım etmeye çalışıyorlar. İngiltere'de, Türkçe ya da başka bir dil konuşan birilerini bulamazsınız. Bazı farklılıklar olsa da buradaki üniversiteyi sevdim. Okul hayatı hemen hemen kendi ülkemdeki gibi yalnızca öğrenciler farklı. 

Üniversite dışında neler yapıyorsunuz?

Boş zamanlarımda, neredeyse dinlenmeye hiç fırsat bulamıyorum. Şehir çok büyük ve yapılacak çok şey var; arkadaşlarımla Türk çayı içmek, tavla oynamak, Topkapı Sarayı ve Ayasofya gibi yerleri ziyaret etmek gibi.

Türk kültürü hakkında özel çalışmalar yapıyor musunuz?

Düzenli olmasa da Türklerin tarihi hakkında okuyordum.  Fatih Sultan Mehmet ve yakın çağdan “Türklerin babası” Atatürk hakkında bilgiler edindim. Kültür açısından, yiyecekleri denemek ve boş zamanlarımda da genelde Türklerin yaptıkları şeyleri yaparak şehirde yaşıyorum.

Türk kültürü hakkında ne düşünüyorsunuz?

Türk halkına çok saygı duyuyorum, geçmişi ve yaşam tarzlarıyla gurur duyuyorlar. Benim gibi yabancıları hoş karşılayarak samimi davranıyorlar. Davet edildiğim mekanlarda her zaman yiyecek ve içecek ikram ediliyor, gittiğim her yerde “hoş geldiniz” kelimesini hissetmek çok güzel!

Gelmeden önceki ve geldikten sonraki Türkiye algınızı anlatır mısınız?

Türkiye’ye gelmeden önce medya haberleri sebebiyle kısmen olumsuz bir görüşe sahiptim. Oysa burada yaşadığımdan beri Türkiye’nin uluslararası insanlarla dolu bir ülke olduğunun farkına vardım. Türkiye gerçekten ilginç ve tarihi bir yer.

İstanbul dışında gezdiğiniz şehirler var mı?

Evet, küçükken ailemle Marmaris’e gitmiştim. Buraya geldiğimden beri ise Bodrum’a gittim ve yakında Kapadokya’ya gideceğim.

İstanbul’da en çok nereyi ve ne yapmayı seviyorsunuz?

Kesinlikle Ayasofya. Bu yapı bugüne kadar gördüğüm en güzel yapılardan birisi ve Sultan Ahmet Camii ve Topkapı Sarayı yürüyüş mesafesinde. Sanırım yapmayı en çok sevdiğim şey de arkadaşlarla çay içip sohbet etmek.