Şeyma Nurten Çalışkan - Psikoloji - Malezya

Psikoloji bölümü öğrencimiz Şeyma Nurten Çalışkan, Malezya International Islamic University Malaysia'daki IIUM) Uluslararası Değişim Programı deneyimini paylaşıyor.  

2019-2020 eğitim-öğretim yılı güz döneminde, lisans hayatımın son yılında, okulumuzun anlaşmalı olduğu Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi’ne (IIUM) bir dönemlik değişim öğrencisi olarak gittim.

Ülkemizden kilometrelerce uzakta olan Malezya’da başta Malay, Çinli ve Hint olmak üzere birçok farklı millet dolayısıyla da büyük bir kültür çeşitliliği bulunuyor. Bu durumun biz uluslararası öğrenciler için en büyük getirilerinden birisi de halkın büyük kısmının İngilizce biliyor olması. Malezya’ya gittiğimde Türkiye’den her manada çok farklı olan bir ülkeyle karşılaştım; iklim, dil, kültür, yemekler, giyim tarzı, insan davranışları… Bu farklılıklar alışma sürecinde beni zorlasa da geriye dönüp baktığımda orada yaşadığım her anın bana çok büyük bir zenginlik kattığını söyleyebilirim.

Farklı milletlerden insanlarla yaşamanın zenginliği

Uluslararası bir üniversite olan IIUM içerisinde mahalle adı verilen öğrenci yurtları, kütüphane, voleybol, basketbol ve futbol sahaları, yüzme havuzları, farklı mutfaklara ait yemek alanları gibi öğrenciler için gerekli olabilecek her türlü imkânı sağlayan çok büyük bir kampüse sahip. Büyük bir yaşam alanı olan kampüsün içinde farklı milletlerden çeşitli insanlarla birlikte yaşamak, bambaşka kültürlerden gelen birçok arkadaşa sahip olmak buranın bana verdiği en büyük güzelliklerden. Sabah uyanınca Endonezyalı arkadaşına “günaydın” demenin, derse gitmek için hazırlanırken Pakistanlı arkadaşınla ayaküstü sohbet etmenin, daha önce adını bile duymadığın bir ülke olan Sierra Leone’dan biriyle kütüphanede aynı masada oturmanın güzelliğini kelimelere nasıl sığdırabilirim bilmiyorum.

Eğitimle beraber hayatıma da büyük katkı sağladı

IIUM’in barındırdığı bu kültürel zenginliği değerlendirip her yıl güz döneminde gerçekleştirdiği, Ummatic Week adı verilen ve yaklaşık bir hafta boyunca her ülkeden öğrencilerin kendi kültürlerini diğerlerine tanıttığı organizasyonda hem kendi ülkemizi temsil etmek hem de diğer ülkelerin yerel performanslarını izlemek her zaman hatırlayacağım, çok güzel bir deneyimdi. Uluslararası İlişkiler Ofisi’nin değişim öğrencileri için organize ettiği ve öğrencilerin kendi ülkelerine ait yemekleri yaptıkları etkinlik ise, farklı kültürlerin yemeklerini yapma ve de yeme fırsatı bulduğumuz güzel etkinliklerden biriydi. Okulun bize verdiği bu fırsatların yanında, Malezya’nın kendi doğal ve tarihi güzelliklerini görme ve komşu ülkelerden Endonezya, Singapur, Tayland gibi farklı Asya ülkelerini de gezme fırsatı buldum.

Daha önce defalarca kez başvurmayı düşünüp cesaret edemediğim bu program sayesinde üniversite yıllarımın en güzel tecrübelerini yaşadım. Eğitim hayatım dışında bana farklı açılardan da katkı sağlayan bu programa herkesin başvurmasını tavsiye ederim.