Neşe Yılmaz - Psikoloji - Yunanistan

Psikoloji bölümü öğrencimiz Neşe Yılmaz, Yunanistan Panteion Üniversitesi'ndeki Erasmus deneyimini paylaşıyor. 

Merhaba, 3. sınıfın güz döneminde Erasmus+ öğrenim hareketliliği kapsamında üniversitemizin anlaşmalı olduğu Panteion Üniversitesi'nde eğitim olanağı buldum. Panteion Üniversitesi'ni tercih etmemdeki asıl neden köklü ve saygın üniversitelerden biri olmasının yanı sıra sosyal bilimler üniversitesi olmasıydı. Deneysel uygulama alanlarının da olması beni çeken bir diğer noktaydı. Bu anlamda, Erasmus aslında benim hayallerime giden ilk adımdı diyebilirim. Tabii ki bu hayalin arka planında yapmanız gereken prosedürler yer alıyor. Bunun için öncelikle üniversitemizin dil yeterlik sınavını geçmeniz gerekiyor. Bundan sonra asıl yorucu süreç başlıyor; evrak toplama süreci... Bu süreç biraz başınızı ağrıtabilir. Ama inanın gittikten sonra, Erasmus'un tadına varmaya başladıkça bu süreç aklınıza bile gelmiyor. Tamamen oraya adapte olup keyif almaya başlıyorsunuz. Gezme planları yapıp onları gerçekleştirirken her adımınızda bütün o yorucu süreç gözünüzün önünden geçtiğinde “her şeye değdi” diye tatmin olduğunuz an gerçekten paha biçilemez oluyor. Dolayısıyla Erasmus, hayatımda atabileceğim en güzel adımdı diyebiliyorum.

Hayatımda en çok yapmak istediğim İtalya turu yapmaktı. Erasmus da bunun için bir kapıydı. Ben o kapıyı açtım ve hayalimi gerçekleştirdim. Sicilya’dan Milano’ya kadar uzanan bir tur gerçekleştirdim ve çok keyif aldım. Hem Avrupa’da bir üniversitenin öğrencisi olup Avrupa’yı böylesine gezmek çok ayrıcalıklıydı. Öğrenci olduğunuz için müzeleri gezerken ve seyahat ederken bu size çok büyük avantaj sağlıyor, gitmek istediğiniz yerlere daha kolay girebiliyorsunuz.

"Gezdim, gördüm ve çok şey öğrendim"

Erasmus ciddi anlamda bana çok fazla şey kattı. Bir yandan çevremi keşfetmeye fırsat tanırken aynı zamanda kendi iç dünyamı da keşfetmemi sağladı. Çünkü tek başınızasınız ve hayatınızı bir şekilde idame ettirmek zorundasınız. Tek başınıza doğruyu yanlışı ayırt etmeniz gerekiyor. Bu anlamda gerçekten kendinizi gerçekleştirme fırsatı tanıyor sizlere. Hem zihninizi boşaltmış oluyor hem eğitiminize devam ediyor hem de seyahat etme özgürlüğü sunuyor. Erasmus'un kültürel ve toplumsal anlamda bana kattıklarını yadsıyamam. Beni sınırların ötesinde hem kendi iç dünyama hem de dış dünyaya bir yolculuğa çıkardı. Gezdim, gördüm ve çok şey öğrendim. Bugün geriye dönüp baktığımda iyi bir şey yapmış olduğumu görmek ve bunu hissetmek gerçekten beni çok mutlu ediyor. Bu yüzden Erasmus’un her öğrencinin yaşaması gereken bir deneyim olduğuna inanıyorum. Ben sürecin her adımını iyi ki diyerek anımsıyorum ve her öğrencinin bu programdan faydalanmasını tavsiye ediyorum.