Hande Yalçın - Biyomedikal Mühendisliği - Polonya

Biyomedikal Mühendisliği öğrencimiz Hande Yalçın, Polonya Bialystok University of Technology'deki Erasmus deneyimini paylaşıyor. 

Erasmus+ Öğrenci Değişim programına 2018-2019 akademik yılı güz döneminde Polonya’nın Bialystok şehrinde, Technology University of Bialystok'ta dört ay süre ile katıldım. Bialystok Polonya’nın kuzeyinde bulunan çok da büyük olmayan bir kent ve oldukça soğuk. Havanın -20 derece olduğu günlerde markete bile giderken iki kere düşünüyor insan. Neyse ki gitmeden önce yeterli araştırma yapıp önlemimi almıştım. Polonya’da öğrenim görmemiz, burada euro geçmemesi sebebiyle harcamalarımızın çoğunu gezilerimizde harcama fırsatı sağladı. Bu noktada, yurtdışında daha düzenli biri haline geldim diyebilirim çünkü kendi alışverişimizi, yemeğimizi yapıp aynı zamanda geziler planlayıp bunun için bütçe ayırıyorduk.

"İnsanların önyargılarını yıkmak hoşuma gidiyordu" 

Program süresince gerek akademik kariyerim gerekse sosyal yaşantım açısından çok önemli tecrübeler edindim. Bulunduğum ülkenin insanının yanı sıra çok çeşitli ülkelerden gelen diğer Erasmus öğrencilerinin kültürlerini de yakından tanıdım. Kendi kültürümü ve ülkemi orada en güzel şekilde tanıtmaya çalıştım. İnsanların önyargılarını yıkmak çok hoşuma gidiyordu açıkçası. Yabancı dilimi çok daha akıcı hale getirdim. Bunun yanı sıra bulunduğum ülkenin lisanını (Lehçe) ancak günlük konuşmaları gerçekleştirecek seviyede öğrenebildim.

Erasmus hayatı bana özgür bir birey olmayı öğretti. Alfabesini bile bilmediğim herhangi bir ülkeye tek başıma seyahat edebilmek ve yolda karşıma çıkan sorunları birer birer çözebilmek kendime olan güvenimi artırdı. Gezerken zevk aldığım şeylerden birisi de o ülkeye ait geleneksel tatları tatmaktı. "Oralara gidip de şunu yapmadan dönme" diyen çok oldu, bolca tavsiye aldım. Her ne kadar gitmeden önce tereddütler yaşasam da sokaklarında gezmenin hayalini kurduğum şehirlere gitmeyi kolaylaştırdığı için iyi ki Erasmus’a katılmışım diyorum. Ve arkadaşlarımın da dediği gibi Erasmus zamanlarımı şimdiden özlemeye başladım. Birçok tecrübe edindiğim ve kendimi geliştirdiğim bu yolculukta ileride torunlarıma anlatacağım anılar biriktirdim. Hayatımda, aldığıma pişman olmadığım kararlarımdan birisi oldu gerçekten. Erasmus süresi boyunca takıldığım yerlerde yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim.