Adib Shauqi Bin Mohd Bakri - Hukuk - Uluslararası Değişim Programı

You can read the interview in English, here

Eğitim için Türkiye’yi ve üniversitemizi tercih etme sebepleriniz nelerdir?

Eğitim görmekte olduğum Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi (IIUM) Ahmad İbrahim Hukuk Fakültesi belli hedeflere ulaşmak için FSMVU Hukuk Fakültesi ile devam eden bir işbirliğine sahip. Bu sebeple, iki üniversite arasında bir değişim programı oluşturuldu ve biz de Türkiye değişim programı için seçilen ilk öğrenci topluluğuyuz.

Tercihinizden memnun musunuz?

FSMVU personeli ve akademisyenlerinin gösterdiği misafirperverlikten çok memnunum. Beklentilerimden daha iyi olduğuna inanıyorum. Öğretim görevlileri ve üniversite çalışanları, değişim programı öğrencileri olarak yolculuğumuz boyunca bize yardımcı olmak için çok yardımcılar.

Kendi üniversitenizle Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi arasında ne gibi farklılıklar var? Eğitim, kampüs yaşamı, arkadaş ilişkileri gibi konularda… 

Temel fark, Malezya'daki üniversitemin, İstanbul'un her tarafına dağılmış birçok kampüse sahip olan FSMVU’ya kıyasla geniş bir merkez kampüsüne sahip olması. Burada ise, Haliç Kampüsünde okuyorum. Bu kampüs çok büyük olmasa da çevresinde öğrencilerin kullanabileceği modern ve yeterli olanakları olmasından dolayı seviyorum.

Eğitim açısından kendi üniversitemle karşılaştırdığımda temel fark, FSMVU'nun kendi üniversitemdeki İngilizce'ye kıyasla iletişim için Türkçe'yi kullanması. Arkadaşlık açısından ise, üniversitemin sosyal hayatıyla karşılaştırdığımda pek fazla fark olmadığına inanıyorum.

Üniversite dışında neler yapıyorsunuz?

Boş zamanlarımda, Türklerin kültürünü görmek ve tarihi yerlerini öğrenmek için İstanbul'u keşfe çıkıyorum. Bunun yanında, ülkemde bulunmayan yerel yemekler ve lezzetleri tatmaktan da memnunum.

Türk kültürü hakkında özel çalışmalar yapıyor musunuz?

Şu anda, Türkiye'nin tarihi ve İslam kültürü ile çok ilgileniyorum çünkü çok büyüleyici ve şaşırtıcı.

Türk kültürü hakkında ne düşünüyorsunuz?

Türk insanının günümüze kadar görülebilecek ve keşfedilebilecek tarihsel kanıtlarla zengin, yüzlerce yıl öncesine dayanan tarihi, dini ve kültürel açılardan çok uygar olduklarına inanıyorum.

Gelmeden önceki ve geldikten sonraki Türkiye algınızı anlatır mısınız?

Ülkemde Türkiye’nin muhteşem bir ülke olarak tarihi bir zenginliğe sahip olduğu bilinen bir gerçektir. Bizzat burada yaşayan birisi olarak geldikten sonra tüm izlenimler daha da gerçek oldu.

İstanbul dışında gezdiğiniz şehirler var mı?

Yaklaşık bir aydır buradayım ve İstanbul’un çoğu bölgesini gezdim. Başka şehirlere gitmedim fakat Ankara, Konya, Antalya gibi şehirleri keşfetmeyi çok istiyorum.

İstanbul’da en çok nereyi ve ne yapmayı seviyorsunuz?

İstanbul içinde en çok Sultanahmet meydanı, Eminönü ve Üsküdar’ı seviyorum. Boş zamanlarımda şehri keşfetmeyi seviyorum ve farklı tepelerden İstanbul’un güzel manzarasını izlemeye bayılıyorum.